به گزارش مشرق به نقل از ساینس دیلی، استرس و التهاب اکسایشی، تغییرات و جهشهای ژنومی، تغییرات اپی ژنتیکی، اختلال در عملکرد میتوکندری، اختلال غدد درون ریز، تغییر ارتباط بین سلولی، تغییر در جوامع میکروبیوم ها، و اختلال در عملکرد سیستم عصبی از جمله تأثیرات آلایندههای زیست محیطی بر بدن هستند.
بیشتر بخوانید:
۲۲ خاصیت خاص «شیر»
«آندره باکرلی»، سرپرست تیم تحقیق از دانشکده کلمبیا، در این باره میگوید: «هر روز اطلاعات بیشتری در مورد چگونگی قرار گرفتن در معرض آلایندهها در هوا، آب، خاک و مواد غذایی برای سلامتی انسان میآموزیم. با این وجود، مسیرهای بیولوژیکی خاصی که این مواد شیمیایی به بدن ما آسیب میرساند کمتر قابل درک است. حال ما به بررسی این موضوع پرداختیم که چرا مواجهه با محیط زیست حتی در غلظتهای نسبتاً متوسط باعث بیماری جدی میشوند.»
وی در ادامه میافزاید: «ما به طور مداوم در معرض ترکیبی از آلایندهها هستیم که منجر به تغییر در بدن ما در چندین زمینه، از زمان جنینی تا پیری میشود و تعیین کننده سلامت و بیماری ما هستند.»
هشت مشخصه ناشی از تأثیر آلایندهها بر بدن عبارتند از:
۱. استرس و التهاب اکسایشی: وقتی سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی تخلیه میشود، التهاب، مرگ سلولی و آسیب به اعضا اتفاق میافتد.
۲. تغییرات و جهشهای ژنومی: تجمع خطاهای DNA میتواند باعث سرطان و سایر بیماریهای مزمن شود.
۳. تغییرات اپی ژنتیکی: تغییرات اپی ژنتیکی سنتز پروتئینهایی را که مسئول رشد کودکی و عملکرد منظم بدن هستند تغییر میدهد.
۴. اختلال عملکرد میتوکندری: تجزیه در نیروگاه سلولی ممکن است در رشد انسان تداخل ایجاد کرده و منجر به بروز بیماری مزمن شود.
۵. اختلال غدد درون ریز: مواد شیمیایی موجود در محیط، غذا و محصولات مصرفی ما تنظیم هورمونها را مختل کرده و در بروز بیماریها نقش دارند.
۶. تغییر در ارتباط بین سلولی: بر گیرندههای سیگنالده و سایر ابزاری که سلولها با آن ارتباط برقرار میکنند، از جمله انتقال عصبی، تأثیر میگذارد.
۷. تغییر در جوامع میکروبیوم ها: عدم تعادل در جمعیت باکتریها و سایر میکروارگانیسم های بدن ما میتواند ما را مستعد ابتلاء به آلرژی و عفونت کند.
۸. اختلال در عملکرد سیستم عصبی: ذرات میکروسکوپی در آلودگی هوا از طریق عصب بویایی به مغز می رسند و میتوانند در روند شناخت اختلال ایجاد کنند.
به گفته محققان، این هشت مشخصه جامع و کامل نیستند و نیاز به تحقیقات بیشتری در این زمینه است.